01 november 2019

StadsOase Spinozahof plaatst zonnepanelen en roetfilter op de Pizza-oven

Terug naar overzicht

Stichting StadsOase Spinozahof is een duurzaam, sociaal en educatiefs bottum-up initiatief in de Stationsbuurt. De StadsOase zet met het plaatsen van zonnepanelen en een roetfilter op haar Pizza-oven een volgende stap naar een nog duurzamer bestaan.

Over de Stichting StadsOase Spinozahof
StadsOase Spinozahof, in 2014 gecreëerd op een braakliggend stuk bouwgrond van Staedion, is inmiddels een duurzame Groene StadsOase. In maart 2019 won het initiatief een duurzaamheidsprijs van van Staedion ter waarde van €10.000 in de categorie Samen Duurzaam. Met het geld van deze prijs kunnen de materialen aangeschaft worden waarmee de StadsOase Spinozahof verder kan bouwen aan een duurzaam en educatief programma. Inmiddels is met behulp van het prijzengeld de afvoer van de keuken aangesloten op een Helofyten-filter, zijn er op 26/10 zonnepanelen geplaatst en is er op 3 nov. een try-out van de Pizza-oven voorzien van een roetfilter. Dit is voor zover bekend de enige Pizza-oven die hiermee is uitgerust.

Samenwerken aan duurzaamheid
Buurtbewoners zijn de motor achter dit buurtinitiatief. Zij dragen op verschillende manieren bij aan de bouw, onderhoud en activiteiten die ontplooid worden. Op ludieke wijze worden mensen bewust gemaakt van de vraag hoe een steentje bijgedragen kan worden aan duurzamer gedrag of omgeving. Zo kan men hier het GFT inleveren en helpen met het maken van compost, zijn er Indische Loopeenden ter bestrijding van slakken, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van regenwater, is er wekelijks een vegetarische Pot-luck, een biologische verpakkingsvrije markt op woensdag, wordt het afwaswater gerecycled middels een helofytenfilter, en is De Buurtschuur Spinozahof gerealiseerd waar mensen gereedschappen kunnen lenen. Vanzelfsprekend worden er groenten en fruit verbouwd. De de groep van 350 vaste betrokkenen bestaat uit 22 verschillende nationaliteiten.

Het ontbrak nog aan zonnepanelen en ook het stoken van de Pizza-oven op hout kon nog beter.

Missie
De oprichters van de StadsOase Spinozahof zijn ervan overtuigd dat wanneer wij, mensen, trots zijn op onszelf we vak gaan investeren in onze omgeving. Of andersom als we wonen in een omgeving waar we gewaardeerd worden we dit ook weer terug gaan geven aan die omgeving. De StadsOase Spinozahof wil een omgeving zij waarin iedereen meetelt en waar een ieder een rol heeft die belangrijk is voor het geheel. De norm is social-economisch-inclusief, mensen betrekken en verantwoordelijke maken/ Imago van de wijk verbeteren/ werken aan groene en duurzame interventies.

We zijn ervan overtuigd dat de StadsOase Spinozahof op deze manier een essentieel en positieve bijdrage kan leveren aan de hele gemeenschap. Dat is nodig in een gemeenschap die zowel sociaal economisch maar ook wat betref culturele oriëntatie enorm divers is. Een gemeenschap die erom divers is. Een gemeenschap waar eenzaamheid en armoede zich achter voordeuren verschuilt, waar relatief veel jongeren werkloos zijn en waar geen andere gemeenschapsfaciliteiten voor bijvoorbeeld ouderen aanwezig zijn. Hier kan de StadsOase Spinozahof het verschil maken.

Ambitie
Stichting StadsOase Spinozahof wil in de komende jaren op de huidige missie voortborduren. En daarmee de StadsOase verder uitbouwen tot een gezonde voedingsbodem voor zowel het ecologische als sociaal economische- en culturele vlak. Uitgangspunt blijft dat de StadsOase autonoom en bottum-up gerund wordt door de locale gemeenschap, gebruikmakend van verrijkende kennis, ideeën en programmering. Think global, act local. De Ambitie van de StadsOase Spinozahof past in het beleid van Staedion.

De samenwerking met bewoners is bij het duurzaam maken van de woningen belangrijk. Bestuurder Willem Krzeszewski zegt hierover: “Wij informeren, motiveren en ondersteunen onze bewoners bij het maken van duurzame keuzes voor hun huis. Zo werken we samen aan een duurzamere stad.” In de StadsOase Spinozahof kunnen wij, bewoners, zelf experimenteren en ervaren hoe duurzamer te gaan leven.