14 februari 2019

Staedion experimenteert met drones bij onderhoudsinspectie

Terug naar overzicht

Op 12 februari voerde woningcorporatie Staedion een experiment uit met een drone in de Haagse wijk Loosduinen, gericht op de onderhoudsinspectie van woningen. De drone verzamelt beelden, van het dak, metselwerk en de kozijnen, om beter zicht te krijgen op de onderhoudsstaat. Hierdoor kan Staedion tijdig en gericht onderhoud uitvoeren, de veiligheid en duurzaamheid van woningen vergroten en de efficiency van onderhoud verbeteren. Het experiment is onderdeel van een pilotproject in samenwerking met initiatiefnemer Octo, drone-operator AeroScan en woningcorporaties.

Onderhoudsinspectie van woningen met drones
Staedion maakte in samenwerking met Octo en drone-operator AeroScan beeldopnames van woningen in de Loosduinse Symfoniestraat. De beelden zijn onderdeel van een pilotproject om automatisch de onderhoudsstaat van woningen te beoordelen. Mieke Plaatzer, proces- en informatieanalist bij Staedion legt uit: “Zo kunnen we in de toekomst zien of er bijvoorbeeld sprake is van een warmtelek, of dat onderhoud nodig is aan onderdelen van de woning. De drone maakt gerichte opnames zodat we via beeldvergelijking beschadigingen kunnen opsporen.” Na een korte kennismaking met onwennige meeuwen, voerde de drone succesvol drie vluchten uit.

Voordelen voor Staedion bewoners
Drones inzetten voor onderhoudsinspectie is zowel gunstig voor Staedion als voor bewoners. Jerry Lindenhof, manager Bedrijfsbureau, legt uit: “Met meer zicht op de staat van woningen kunnen we ons onderhoud efficiënter plannen en zijn we beter in staat om de kwaliteit van onze woningen op orde te houden voor onze bewoners.” Ook bewoners zijn enthousiast, Simon Rotteveel: “Wat ik nu zie met alle nieuwe technieken die er zijn, is het handig dat je gebruik maakt van zo’n drone om de woningen nog beter te inspecteren zonder dat je elke keer het laddertje op en af moet door weer en wind.”

Bekijk het filmpje over de dronevlucht: https://youtu.be/a4FU0PvVs64.

Het inzetten van drones voor onderhoudsinspectie is een initiatief van innovatieplatform De Corporatiewoning van de Toekomst. Dit innovatieplatform bestaat naast Staedion uit Haag Wonen, KleurrijkWonen, Woonlinie, Mitros, Talis, Trivire, Poort6 en De Alliantie. Het platform is een initiatief van Octo.