18 januari 2024

Modulaire appartementen in Pijnacker opgeleverd

Terug naar overzicht

Modulaire bouw is tijd- en geld besparend. Vanuit Bouwstroom Haaglanden wordt er, dankzij gezamenlijke inkoop door de corporaties uit de regio Haaglanden betaalbaar gebouwd. Ook wordt de bouwproductie op deze manier collectief versneld. De bewoners van het project Tuindershof (Fase 4) in Pijnacker zullen binnenkort de sleutel ontvangen uit handen van woningcorporatie Rondom Wonen. Zij gaven Ballast Nedam West, die bouwt met de woonmodules van Ursem, de opdracht om 64 modulaire studio’s en 2- en 3-kamer appartementen te realiseren. Voordat de appartementen zullen worden bewoond, werden collega’s van corporaties uit de regio Haaglanden uitgenodigd om te komen kijken. Ook waren er collega’s van andere regio’s uit de Provincie Zuid-Holland aanwezig.

Tijdens een rondleiding door de verschillende type woningen wordt duidelijk dat de modulaire woningen, zowel van buiten als binnen, niet te onderscheiden zijn van traditionele bouw. Lucas de Boer, bestuurder van Rondom Wonen: “De woningen worden gebouwd in de fabriek, waar ze volledig in elkaar worden gezet en worden voorzien van installaties, keuken en badkamer. Vervolgens gaan de woningen op transport naar de bouwplaats, waar ze worden gestapeld en geschakeld tot volwaardige woningen, die van alle gemakken zijn voorzien.” Er wordt nog wel eens gedacht dat modulaire woningen hierdoor van inferieure kwaliteit zijn, echter het tegendeel is waar en het bewijs wordt in Pijnacker geleverd. De Boer: “Doordat de woningen in zo’n gecontroleerde omgeving worden geprefabriceerd is de kans op fouten vele malen kleiner dan bij traditionele bouw.”

Gebouwd in 5 weken tijd
Sven Wennekes van Ballast Nedam West: “De daadwerkelijke bouwtijd van het gebouw op locatie bedroeg 5 weken. In deze tijd werden de modules ‘gestapeld’. De appartementen zijn verspreid over 2 complexen die zijn verbonden door een loopbrug. Een dergelijk project in 5 weken realiseren is razendsnel. Dit kun je met traditionele bouw niet behalen. Ook wordt met modulair bouwen bouw (geluid) overlast beperkt. Op deze manier wordt er dus snel, efficiënt en met weinig bouwafval gebouwd.”

Bouwstroom Haaglanden
Vanuit de Bouwstroom Haaglanden hebben corporaties in Haaglanden, in de samenwerking met Ballast Nedam West en Heddes Bouw & Ontwikkeling, afspraken gemaakt voor het realiseren van maximaal 1.000 modulaire woningen. Daarnaast zijn met Boele & van Eesteren afspraken gemaakt om maximaal 2.000 woningen te realiseren via de Bouwstroom.  De corporaties in Haaglanden vinden het van groot belang om snel goede woningen toe te voegen. Dit is hard nodig voor alle woningenzoekenden die op een betaalbare woning wachten. Binnenkort zullen de bestuurders ook een modulair bouwproject van Boele & van Eesteren bezoeken.