Bestuurswissel bij SVH
Vanaf 1 februari 2025 is Zakaria El-Khetabi (bestuursvoorzitter Stedelink) voorzitter van SVH. Hij neemt het stokje over van Mohamed Baba (bestuursvoorzitter Haag Wonen), die 7 jaar voorzitter is geweest bij SVH.
Zakaria neemt inmiddels vier jaar deel aan het bestuur van SVH. Zakaria: “Ik heb het groeiproces van SVH mogen meemaken. Ik heb ook kunnen zien hoe Mohamed zijn rol als voorzitter heeft opgepakt en ik heb veel waardering voor hoe Mohamed het als voorzitter heeft gedaan. Mohamed was altijd compassievol en betrokken. Dat leverde een grote bijdrage aan de groei en impact van SVH.”
Vraagstukken rondom de opgaven
Natuurlijk liggen er nog grote opgaven waaraan de komende jaren hard gewerkt moet worden. Zakaria: “We hebben te maken met een grote nieuwbouwopgave, de duurzaamheidsvisie, de warmtetransitie, een opgave in renovatie en onderhoud én een hele grote opgave als het gaat om leefbaarheid en veiligheid en de samenwerking met de zorg. Samen met de andere bestuurders moeten we kijken welk type leiderschap nodig is om hier invulling aan te geven. Het feit dat wij inzicht geven in elkaars strategie, begroting en opgaven is al een hele mooie beweging. Dat gaan we de komende jaren verder vorm geven.”
Goede gesprekken
Om verder te komen is het dus belangrijk het onderlinge gesprek gaande te houden. Zakaria: “We zullen ons kwetsbaar en open moeten blijven opstellen in het gesprek dat we voeren. Dat is een randvoorwaarde om stappen te zetten. We moeten zoeken naar evenwicht. Stilstaan bij het vraagstuk: ‘hoe vertraag je met elkaar het gesprek om op die manier meer te realiseren?’. Voor dat soort vraagstukken en gesprekken moet voldoende ruimte zijn. Niet alleen in de vergaderingen maar ook daar omheen. Dat biedt overzicht.”
Wijkbouwers
Het bouwen van nieuwe woningen is in ieder geval een opgave die hoog op het lijstje staat. Zakaria: “Woningbouw is een maatschappelijke opgave. We moeten met elkaar bepalen welke doelgroepen we willen bedienen en welke keuzes we daarin maken. Dat zijn keuzes die, misschien niet tot in de eeuwigheid maar wel de komende 15 tot 20 jaar, effect hebben op hoe een buurt zich ontwikkelt. Corporaties zijn echt wijkbouwers, zoals ik dat noem. En wijken bouwen we samen met een heleboel partijen. Als we met elkaar naar de aantallen willen toewerken die deze regio nodig heeft, dan vraagt dat toch echt om binnenstedelijk bouwen. Denk aan verdichting, optoppen, afsplitsen of gelijksoortige termen. Dit moeten we doen in samenspraak met de gemeente en met een heleboel maatschappelijke partners. En het vraagt een langere termijn commitment van de markt.”
Diversiteit vieren
De corporaties in Haaglanden zijn bij elkaar een gemêleerde groep. Van grote tot kleine corporaties uit verschillende gemeenten. Zakaria: “We moeten de diversiteit van de groep vooral vieren. Dan bedoel ik niet alleen diversiteit op het gebied van verschillende bestuurders, met verschillende achtergronden en handelsperspectieven. Maar ook diversiteit in termen van kleine en grote corporaties. Kleine corporaties hebben in aantallen misschien minder impact, maar hebben bijvoorbeeld wel een scherpe blik op het verbeteren van kwaliteit bij hetgeen we doen. Dat betekent dat we voldoende ruimte moeten creëren om ook kleine corporaties een business case in te laten brengen. Daar kan ook iedereen weer van leren. Ik geloof dat je als voorzitter vooral oog moet hebben voor de kwaliteit aan tafel. Ervoor moet zorgen dat dit geluid een plek krijgt. Dat maakt het voorzitter zijn juist leuk vind ik.”