11 maart 2022

Arcade levert eerste sociale huurappartement met circulaire warmtevoorziening op

Terug naar overzicht

Vandaag leverde woningcorporatie Arcade een duurzame sociale huurwoning aan de Monstersestraat in Den Haag op. Een bijzonder moment, want dit appartement gelegen op de begane grond wordt voor 40% met circulaire warmte uit afvalwater verwarmd. Arcade wilde deze oplevering niet zo maar voorbij laten gaan en reikte de symbolische sleutel uit aan Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid, Milieu, Energietransitie bij de gemeente Den Haag.

Investeringen in energiebesparing en duurzaamheid dragen bij aan een beter milieu, een gezond binnenklimaat, lagere woonlasten en meer comfort voor huurders. Arcade ziet duurzaamheid als onderdeel van haar dagelijkse werkzaamheden, maar verliest daarbij haar kerntaak – het verhuren en ontwikkelen van betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag inkomen – niet uit het oog. Wij volgen de diverse ontwikkelingen voor energiebesparing en duurzaamheid en zoeken aansluiting bij structurele oplossingen. Daarnaast doen wij mee met pilotprojecten, zoals deze samenwerking met de Provincie Zuid-Holland en het bedrijf De Warmte die de HeatCycle (warmteterugwin-unit) heeft ontwikkeld.

Warmte uit afvalwater
“In de kruipruimte van het begane grond appartement aan de Monstersestraat in Den Haag is een zogenaamde HeatCycle geplaatst. Dit is een innovatieve technologie waarbij warmte uit afvalwater wordt onttrokken. In het dagelijks huishouden worden liters warm water door de afvoer gespoeld, zoals met douchen, het gebruik van de wasmachine en afwasmachine. Met de HeatCycle wordt 40% van deze warmte opnieuw gebruikt voor de productie van nieuw warm tapwater en verwarming van de woning”, vertelt Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade. “Om de toekomstige bewoners te helpen duurzame keuzes te maken, plaatsten wij alvast een regenton in de tuin.”

Een inspirerend voorbeeld
‘Heel goed om te zien dat warmte die anders verloren gaat gedeeltelijk opnieuw wordt gebruikt. Naast de wens om huishoudens steeds duurzamer in te richten is het nu door de oorlog in Oekraïne nog noodzakelijker geworden om zo min mogelijk energie te verspillen. Hier blijkt dat we ook op kleine schaal een verschil kunnen maken; een inspirerend voorbeeld!’ zegt wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid, Milieu & Energietransitie).
______________________________________________________________________________

Over Arcade
Arcade is een woningcorporatie en de grootste verhuurder in Westland. Wij hebben bezit in de kernen Ter Heijde, Monster, ’s-Gravenzande, Heenweg, Poeldijk, Naaldwijk, De Lier en Honselersdijk en zijn actief in Den Haag. In totaal bezitten wij circa 10.300 verhuureenheden zoals eengezinswoningen, appartementen en bedrijfsruimtes. Daarnaast hebben wij een ontwikkelportefeuille van 1.250 woningen. Jaarlijks komen gemiddeld circa 400 Haagse en Westlandse woningen van Arcade vrij voor de verhuur. Onze woningen zijn geschikt voor gezinnen, jongeren, ouderen en gehandicapten. Meer informatie is te vinden op www.arcadewonen.nl.