10 juni 2024

BeHaaglijker Wonen voor 14.000 huishoudens in sociale huurwoningen door gratis hulp bij energie besparen.

Terug naar overzicht

De energieprijzen zijn de laatste jaren gestegen. Steeds meer mensen hebben hierdoor moeite met het betalen van de energierekening. Daarom zijn de Haagse woningcorporatie Staedion, Haag Wonen, Hof Wonen en Arcade, en gemeente Den Haag samen met lokale organisaties het project BeHaaglijker Wonen gestart: gratis hulp om direct energie en kosten te besparen voor de meest kwetsbare huishoudens in Den Haag. Op 6 juni gaven de samenwerkende partijen het symbolische startschot.

Er zijn ongeveer 80.000 corporatiewoningen in Den Haag. Daarvan zijn er 14.000 nog niet of niet voldoende geïsoleerd. Het BeHaaglijker Wonen-team gaat bij deze 14.000 huurders langs voor energieadvies en tips. Ook voeren zij direct gratis kleine energiebesparende maatregelen uit in huis. Denk daarbij aan het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips, een waterbesparende douchekop en LED-lampen. Zo kunnen bewoners direct starten met besparen.

“Door onze krachten te bundelen kunnen we echt impact maken en energiearmoede voorkomen bij de meest kwetsbare huishoudens”, prijst wethouder Kapteijns van gemeente Den Haag het initiatief.

Eerste resultaten zijn positief
De BeHaaglijker Wonen-teams zijn sinds begin mei aan de slag in Den Haag Zuidwest. Twee derde van de sociale huurwoningen die nog niet of niet voldoende zijn geïsoleerd staan in dit stadsdeel. De noodzaak is hier dus het grootst. Roderik van Geel, projectleider BeHaaglijker Wonen: “In Moerwijk en Morgenstond gaan we in totaal bij bijna 6.000 huurders langs de deur. We gaan buurt voor buurt en straat voor straat aan de slag. Zo’n 3.000 sociale huurders in Moerwijk en Morgenstond hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen in de brievenbus om mee te doen, daarna volgt een bezoek van een BeHaaglijker Wonen-team. Ruim 1.000 huishoudens zijn al in de afgelopen maand geholpen met energie besparen.”

Meedoen is gratis
Na Moerwijk en Morgenstond volgen andere wijken in Den Haag. Voor eind 2025 moeten alle 14.000 huishoudens actief zijn benaderd. Het streven is om minimaal 10.000 huurders daarvan te helpen met energie besparen. Bewoners zijn niet verplicht mee te doen. “Maar”, zegt Roderik van Geel, “We hopen toch dat de meeste mensen de deur voor ons open doen. Het kost de bewoner niets; het levert juist een besparing op de energiekosten op.”

In samenwerking met lokale partijen
De BeHaaglijker Wonen-teams bestaan uit medewerkers van Stagehuis Schilderswijk, Just for You, Stichting Talentontwikkeling, Schroeder van der Kolk en Winst uit je Woning. Van Geel legt uit: “Het voordeel van werken met vooral lokale partijen is dat zij al bekend zijn in de buurten en bij bewoners. Ze spreken elkaars taal, letterlijk en figuurlijk. Dat maakt het voor bewoners makkelijker om de deur open te doen. Daarnaast zorgt BeHaaglijker Wonen zo voor extra werkgelegenheid in de stad.”

Reactie van huurder: “Alle kleine beetjes helpen”
Mariska woont al 20 jaar in een sociale huurwoning in Moerwijk. Ze deed meteen mee toen het BeHaaglijker Wonen-team aan de deur kwam. “Ik ben heel blij met deze actie.  Mijn huis is oud en ik heb veel last van tocht. In de winter laat ik mijn verwarming uit, omdat ik bang ben voor de rekening. Ondanks dat ik een baan heb, kan ik het gewoon niet betalen. Met de gekregen radiatorfolie en tochtstrips hoop ik dat het iets beter wordt. Ook zijn mijn lampen vervangen door LED-lampen en heb ik een nieuwe waterbesparende douchekop. De douchezandloper maakt mij meer bewust van hoe lang ik onder de douche sta. Alle kleine beetjes helpen! De jongen die langskwam was heel vriendelijk, legde alles goed uit en nam de tijd. Complimenten aan hem, hij heeft mijn dag echt goed gemaakt!”

Opmaat naar meer structurele verduurzaming
BeHaaglijker Wonen draagt bij aan het verlagen van de energiekosten op korte termijn. Voor de langere termijn investeren de woningcorporaties in het verduurzamen van de huizen. Eind 2028 moet ook deze structurele aanpak zijn afgerond.