28 maart 2024

Makkelijk en veilig inkomensgegevens delen met Woonnet Haaglanden

Terug naar overzicht

Woningzoekenden kunnen makkelijk en veilig hun inkomens- en persoonsgegevens ophalen en delen met Woonnet Haaglanden via MijnOverheid. Er was op www.woonnet-haaglanden.nl al een tijdelijke koppeling met MijnOverheid. Dankzij een aanpassing in de Woningwet, die op 1 januari 2024 van kracht is gegaan, is deze koppeling nu permanent geregeld en uitgebreid met controle via BSN.

Veilig delen van inkomensgegevens
Door de wetswijziging kunnen woningzoekenden hun inkomens- en persoonsgegevens met een woningcorporatie delen via MijnOverheid. Zij worden vanaf de website www.woonnet-haaglanden.nl doorgestuurd naar MijnOverheid. Door in te loggen met DigiD worden, door middel van het BSN, de inkomensgegevens opgehaald en gedeeld met Woonnet Haaglanden. Ook worden woningzoekenden direct geïdentificeerd en de inschrijfgegevens gevalideerd. Het BSN is niet zichtbaar voor de corporaties. Wel kunnen de corporaties zien óf het BSN is gebruikt om de inkomensgegevens op te halen. De impact van deze wijziging is voor woningzoekenden minimaal. Wel zorgt het ervoor dat iedereen makkelijk de benodigde gegevens kan aanleveren. Woningzoekenden en woningcorporaties zijn er hierbij zeker van dat de gegevens correct zijn. Op de website www.woonnet-haaglanden.nl vind je meer informatie.

Pilot
Woonnet Haaglanden heeft de afgelopen jaren, samen met verschillende partijen waaronder BZK en Aedes, gewerkt aan de koppelingen met MijnOverheid. Voorafgaand aan deze livegang heeft Woonnet Haaglanden een pilot kunnen draaien op een tijdelijke juridische grondslag. Hierdoor zijn woningzoekenden in de regio Haaglanden al gewend aan deze manier van gegevens delen en voor hen blijft het gebruik van Woonnet Haaglanden hetzelfde. Door het succes van de pilot werd duidelijk dat men hiermee door wilde gaan. Daarvoor was een wetswijziging nodig. Per 1 januari 2024 is de Woningwet aangepast en hebben corporaties en woonruimteverdelers de mogelijkheid om via het BSN gebruik te maken van deze koppelingen.

Verbetering
Woonnet Haaglanden blijft vernieuwen. Zo is het sinds vorige maand voor woningzoekenden mogelijk om hun corporatiewoning voor woningruil aan te bieden. Met de nieuwe koppeling voor het delen van gegevens met Woonnet Haaglanden blijft het inschrijfproces voor woningzoekenden eenvoudig en veilig.

Instructievideo
Woningzoekenden die het lastig vinden kunnen terecht op www.woonnet-haaglanden.nl. Hierop staan twee uitgebreide instructievideo’s. Daarnaast kan de klantenservice van Woonnet Haaglanden de vragen van woningzoekenden beantwoorden. Zij zijn van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot en met 16:30 uur en op vrijdag van 9:00 tot 13:00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088-4887000.

Gerelateerde content