27 september 2021

Westhovenplein in Den Haag valt in de prijzen

Terug naar overzicht

Het nieuwbouwproject Westhovenplein in Den Haag heeft de Haagse Architectuurprijs de Berlagevlag 2021 gewonnen. Het project – gelegen aan het Westhovenplein in Den Haag – bestaat uit vijf urbanvilla’s die geplaatst zijn rondom een gezamenlijke tuin. Bij de ontwikkeling van het project stond wonen en zorg centraal. De appartementengebouwen zijn met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het project bestaat uit 64 sociale huurappartementen van woningcorporatie Arcade verdeeld over twee villa’s. In de andere villa’s is plaats voor 119 zorgappartementen.

Het project won zowel de jury- als de publieksprijs. Volgens de jury is het project zorgvuldig ontworpen met aandacht voor materialen, kleur, detaillering en groen. Ook is het project van grote maatschappelijke betekenis voor Moerwijk. ‘Het is een spraakmakende oplossing voor een belangrijke maatschappelijke opgave, namelijk adequate huisvesting voor mensen in hun misschien wel moeilijkste levensfase. Ondanks de beschermende functie zoekt het project contact met de buurt en heeft het een open sfeer in een aantrekkelijke en zorgvuldig ontworpen groene buitenruimte. Ook waardeert de jury de voorbeeldige uitwerking van het ontwerp met adequate plattegronden en ambachtelijk metselwerk.’

Arcade is als een van de samenwerkende partners trots op deze prijs en dankt het team (Stebru, Van Mourik architecten en Saffier) voor de samenwerking.