23 augustus 2021

Energiecoöperatie DDE Vidosol levert goedkope en duurzame stroom voor huurders

Terug naar overzicht

Duurzame energie heeft de toekomst! Woningcorporatie Vidomes vindt dat alle huurders van deze energie moeten kunnen profiteren. Door de samenwerking met Duurzaam Delen Energie (DDE) en de energiecoöperatie ‘DDE Vidosol’ voegt Vidomes een volgende etappe toe aan haar reis naar een duurzamere wereld. Het resultaat van deze samenwerking is dat Vidomes de komende periode op vijf daken van hoogbouwcomplexen zonnepanelen laat leggen door DDE Vidosol. Dit betekent dat zo’n 165 huurders straks kunnen profiteren van duurzaam opgewekte stroom die ook nog eens voordelig is.

Samenwerkingsovereenkomst voor voordelige stroom voor huurders
Na intensieve onderhandelingen heeft Vidomes op 19 augustus een samenwerkingsovereenkomst getekend met Duurzaam Delen Energie (DDE) en energiecoöperatie DDE Vidosol. Via deze overeenkomst is vooral vastgelegd hoe de samenwerking is geregeld en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Hoogbouwdaken gebruiken voor zonnepanelen
Het doel van DDE Vidosol is om duurzame stroom te leveren aan huurders van hoogbouwwoningen tegen een gereduceerd tarief. Vidomes stelt hiervoor daken van hoogbouwcomplexen beschikbaar. Huurders hoeven zelf niets te investeren omdat de energiecoöperatie eigenaar is en blijft van de zonnepanelen en DDE Vidosol regelt alles wat nodig is voor de huurders. “Dit is een win-win situatie voor onze hoogbouwhuurders en ons klimaat,” vertellen programmamanager duurzaamheid Naomi Wierts en projectleider bijzonder vastgoed Peter van Zundert (beide van Vidomes). “Voor de aanleg van de eerste zonnepaneleninstallaties zijn vijf daken van
hoogbouwcomplexen in Delft, Rijswijk en Zoetermeer gekozen. DDE Vidosol verwacht in het voorjaar van 2022 de eerste installaties op te leveren. Als de zonnepanelen op de vijf aangewezen daken gelegd zijn, zullen we de samenwerking met de energiecoöperatie evalueren. En als het een succes is, onderzoeken we op welke andere hoogbouwdaken we ook zonnepanelen kunnen leggen. Want de ambitie van Vidomes is om zoveel mogelijk zonnepanelen op haar woningbezit te leggen.“

Maandelijkse energiekosten lager voor huurders
“In totaal kunnen straks zo’n 165 huurders profiteren van de duurzaam opgewekte stroom als zij voor een symbolisch bedrag lid worden van de energiecoöperatie. Men krijgt dan een energiecontract bij Greenchoice tegen een zeer voordelig tarief,” vertellen Naomi en Peter enthousiast. “De deelnemende huurders betalen zo’n 4 tot 6 cent minder per verbruikte kWh. Bij een gemiddeld energieverbruik van 2.600 kWh levert dit een maandelijks voordeel op van ongeveer € 10,-.

Met subsidie worden op vijf woongebouwen zonnestroominstallaties gerealiseerd
De nieuwe energiecoöperatie heeft, via de regeling ‘coöperatieve energieopwekking’, subsidie gekregen voor het opwekken van duurzame energie via zonnestroominstallaties op vijf Vidomes woongebouwen. Voor een periode van 15 jaar ontvangt DDE Vidosol een basisvergoeding per opgewekt kWh. “Dit is belangrijk voor de energiecoöperatie”, zegt Peter van Zundert. “Mede hierdoor zijn de leden verzekert van een scherp stroomtarief voor hun groene stroom. En de provincie Zuid-Holland heeft toegezegd garant te staan voor de lening die DDE Vidosol heeft afgesloten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.”

Vanaf september 2021 starten de voorbereidingen
Een werkgroep start in september met voorbereidende werkzaamheden, zoals het aanvragen van extra stroomaansluitingen en het schrijven van plannen voor de technische zaken. Ook wordt de
communicatie richting de hoogbouwhuurders van de vijf woongebouwen opgestart.

Over Vidomes
Vidomes is een ondernemende woningcorporatie in de rand van Haaglanden, en richt zich op mensen met onvoldoende kansen op de woningmarkt. Vidomes beheert en verhuurt circa 18.000 woningen in Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft en Rijswijk en de Haagse wijk Leidschenveen.