Er is behoefte aan het sneller verduurzamen van woningen in Haaglanden. Vanuit actielijn 2 uit het SVH koersplan, het versnellen van de energietransitie, werken de corporaties samen aan oplossingen om de verduurzaming te versnellen. Sinds kort is Bert Halm, bestuurder bij Hof Wonen, bestuurlijk trekker van deze actielijn. Hij neemt het stokje over van Rob van den Broeke. De energietransitie is een onderwerp, dat voor een groot deel door de individuele corporaties zelf wordt opgepakt. Bert is als trekker vooral het bestuurlijk aanspreekpunt voor andere partijen in de regio zoals Provincie Zuid-Holland, Warmtelinq en Res. Daarnaast voert Bert regie over onder andere de positioning van warmtenetten. We spreken Bert over zijn nieuwe functie.
Bert zit bij deze actielijn helemaal op zijn plek. De energietransitie ligt in het verlengde van andere activiteiten waarmee hij zich bezighoudt. Bert: “Binnen Hof Wonen ben ik, samen met collega’s, veel met duurzaamheid bezig. Als lid van het algemeen bestuur van Aedes zit ik daarnaast in de strategische klankbordgroep duurzaamheid. Ook ben ik, binnen de Haagse corporaties, bestuurlijk trekker om met de gemeente Den Haag af te stemmen hoe we de warmtenetten weer nieuw leven inblazen.” Het versnellen van de energietransitie vanuit SVH sluit hier dus heel mooi bij aan. Hier wordt bijvoorbeeld gewerkt aan korte- en lange termijn oplossingen. Zo wordt er samengewerkt met The Green Village om te onderzoeken welke besparende maatregelen er goed werken en betaalbaar zijn. Maar ook is er een werkgroep voor warmtenetten.
Gesprek op gang brengen
In de werkgroepen zoeken experts van corporaties en daarbuiten samen naar antwoorden en oplossingen. Bert: “Vanuit de corporaties binnen de gemeente Den Haag ben ik natuurlijk ook bezig met warmtenetten. Het is echt heel goed dat we hier ook vanuit de regio in samenwerken. Onlangs heeft Berenschot namelijk een studie gedaan naar de meest optimale warmteoplossing voor de gemeente Den Haag. Daarin hebben zij vastgesteld dat, maatschappelijk gezien, het warmtenet 30% goedkoper is per woning of complex, dan andere oplossingen zoals een warmtepomp. Tegelijkertijd constateerden zij ook dat dit voor bewoners jaarlijks € 100,- duurder wordt, door de huidige manier van berekenen. Om die reden is er nu minder animo voor deze oplossing terwijl warmtenetten, zeker met het oog op de toekomst, juist een belangrijke oplossing zouden kunnen bieden. Daar ligt dus een mooie uitdaging. Als corporaties vinden wij het belangrijk om de meest maatschappelijke keuzes te maken. Om die reden zijn we groot voorstander van warmtenetten. Maar we staan óók voor betaalbaarheid voor onze bewoners. Dan is extra betalen niet passend. De transitie zal iedereen geld gaan kosten. In dit geval moeten wij ons er vanuit de corporaties hard voor maken dat de kosten worden verdeeld, zodat het grootste deel niet voor rekening van onze bewoners valt. Het is dus van belang dat we in gesprek gaan met gemeenten. Zo moeten we het gesprek over warmtenetten weer op gang brengen. Ik geloof er stellig in dat we moeten zoeken naar oplossing op grote schaal. Zodra het gesprek weer op gang is kunnen we, samen met de corporaties en gemeenten in de regio, uitgangspunten creëren. Vervolgens kunnen we met behulp van Het Rijk vervolgstappen zetten en doorpakken.”
Comfort
Alleen het gesprek met de instituten voeren verandert het gevoel van de huurder niet. Voor huurders zijn de diverse mogelijkheden complex en zij hebben het gevoel geen regie te hebben. Daarnaast zijn er zoveel meningen, onder andere op social media. Wie spreekt de waarheid? Bert: “Daarom zullen we ook met bewoners in gesprek gaan. Zo kunnen wij hen voorlichten en hen het comfort geven om dit samen met ons aan te gaan.”
Eén Haaglanden
Onder de vlag van SVH werken de corporaties samen aan regionale oplossingen voor actuele vraagstukken. Bert: “Dit is van grote waarde. We weten hoe groot de opgaven zijn als het gaat over nieuwbouw en verduurzaming. Daarnaast zijn de middelen beperkt en is er een schaarste in mensen. Nu we ons verenigen tot als het ware 1 corporatie in plaats van ieder voor zich, zie je dat we andere keuzes maken. We functioneren vanuit zelfstandigheid en alsof we één stichting Haaglanden zijn.
Persoonlijk bedachtzaam
Tot slot zijn we benieuwd naar Bert zijn visie op verduurzaming is. Bert: “Duurzaamheid is ontzettend belangrijk. Als je ziet hoe wij met z’n allen roofbouw plegen op onze mooie planeet, dan weet je dat er iets moet gebeuren. Vanuit corporaties doen we wat we kunnen. Maar het is ook belangrijk om jezelf de vraag te stellen; wat kan ík bijdragen aan de planeet. Denk hierbij aan voeding, de invulling van je vakanties etc. Zakelijk en persoonlijk bedachtzaam zijn moeten gelijk opgaan willen we echt veranderingen doorvoeren.”