Van bouwopgave naar samenlevingsopgave
Er is een groot tekort aan woningen in Haaglanden. Vanuit actielijn 1 uit het koersplan van SVH, het aanjagen van de woningbouwproductie, werken de corporaties samen aan oplossingen om de woningbouw te versnellen. Door het vertrek van Lucas de Boer bij Rondom Wonen kwam daarmee ook de rol van voorzitter van deze actielijn beschikbaar. Deze functie is ingevuld door Vidomes-bestuurder Jacco Maan. Wij spreken hem over zijn kijk op de samenwerking, het woningtekort en natuurlijk over deze actielijn.
Jacco: “Ook ik sta voor sneller en betaalbaarder bouwen. De wooncrisis is overal. Wel bijzonder is dat ‘slechts’ 1/8e van onze bevolking hier daadwerkelijk last van heeft, wat nog steeds heel veel woningzoekenden zijn. Het overige deel, waaronder ook mensen binnen onze eigen organisaties, gemeenten en omgevingsdienst, is zich te weinig bewust van wat er bij dit deel van de bevolking speelt. Hierdoor voelen zij de urgentie dan ook minder. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen weet en begrijpt wat er speelt. De belangrijkste oplossing is bouwen bouwen bouwen, maar daarvoor is absoluut meer bewustwording nodig.”
Luidere stem woningzoekenden
Op de vraag hoe hij deze bewustwording wil creëren antwoordt Jacco: “Allereerst moet de woningzoekende een luidere stem krijgen. Dit is essentieel want op alle plekken in onze samenleving, bij belangrijke partners en bij onszelf, moeten we met ons hart voelen wat de wooncrisis betekent voor al die verschillende woningzoekenden. Het kennen van de verhalen van deze mensen gaat enorm helpen. Ten tweede wil ik er voor zorgen dat we samen met de gemeenten kunnen versnellen via lokale bouwtafels. We kunnen deze wooncrisis niet meer uitleggen als professionals. Het gaat echt niet snel genoeg. Het proces moet anders en dat doen we niet tegenover elkaar, maar naast en met elkaar. Ten derde wil ik ervoor zorgen dat er voldoende geld en investeringscapaciteit voor de regio Haaglanden beschikbaar blijft, zodat we niet hoeven af te remmen.”
Elkaar versterken
Er zijn al veel stappen gezet als het gaat om het aanjagen van de woningbouwproductie, maar er moet nog veel gebeuren. Jacco: “Sowieso moeten we zelf goed kijken hoe wij vanuit de corporaties onze realisatiekracht omhoog krijgen. Ook zullen we het gesprek aangaan met de gemeenten in onze regio, met als doel versnelling van de procedures. Vanuit de corporaties gaan we samen met de gemeenten kijken waar we elkaar kunnen versterken. Alleen zo kunnen we onze gezamenlijke doelen behalen. Samen doorpakken dus!”
Echt SAMEN werken
Het behalen van die doelen is van groot belang. In 2023 waren er in Haaglanden 190.754 ingeschreven woningzoekenden. Hiervan waren 77.595 woningzoekenden actief op zoek naar een woning. In datzelfde jaar waren er 8.843 verhuringen en de gemiddelde wachttijd was 73 maanden. Samenwerken is dus key. Iets wat we, onder andere in de actielijnen van SVH gezamenlijk tot uitvoer brengen. Jacco: “De meerwaarde van SVH is het niveau waarop we kennis delen en waar we samen resultaten kunnen realiseren. Het écht SAMEN werken. De Bouwstroom Haaglanden waarbij we 3000 nieuwbouwwoningen met 12 corporaties hebben ingekocht is daar ook een mooi voorbeeld van. De wooncrisis aanpakken en de zoektocht van onze woningzoekenden is een regionaal vraagstuk. Dat moet je niet alleen willen doen. Wat daarbij ook echt een meerwaarde is, is het team van SVH. Hier werken gedreven deskundigen, met inzicht op regionaal niveau.”
Persoonlijke kijk
We vragen Jacco ook naar zijn persoonlijke kijk op het tekort aan woningen en dan met name op de situatie in Haaglanden. Jacco: “Het woord dat direct bij me opkomt is ‘dramatisch’. Vooral dat een groot deel van de mensen in de regio de problematiek niet voelt en te weinig ziet en het daardoor niet de prioriteit krijgt die het zo hard nodig heeft. Daarnaast is die enorme schaarste aan woningen zelf natuurlijk vreselijk. Die leidt tot hele moeilijke vraagstukken rond de verdeling van die woningen. De reden dat dit zo moeilijk is, is omdat er mensen achter zitten. Allemaal mensen met een verhaal. Het aantal urgenten dat wij moeten huisvesten is enorm. Veel meer dan we aankunnen met de huidige woningvoorraad. Ook de extramuralisering van GGZ-instellingen is te ver gegaan. Er is mijn inziens herbezinning nodig om te kijken wie wel en wie toch niet zelfstandig kan wonen. Daarmee zeg ik niet dat ik vind dat we alles maar moeten terugdraaien, maar opnieuw het vergrootglas erop en nadenken wat verstandig is.”
Samenlevingsopgave
Voor de hele samenleving ligt op dit moment de uitdaging om verder te kijken dan je eigen kring. Jacco: “Het belangrijkste wat iedereen zich moet afvragen, is wat voor samenleving wij willen zijn. Als we met zijn allen vinden dat iedereen moet kunnen wonen, dan is er geen discussie over schaduw in een tuin, over parkeernormen of dat men een veldje verder moeten lopen met de hond. Zo wordt de boel niet onnodig vertraagd, want vertragen zorgt dat de wooncrisis alleen maar verder groeit. We hebben het over bouwopgaven, maar eigenlijk hebben we een samenlevingsopgave! Samen leven, samen wonen. Continu bedenken: gaan we ieder voor zich, of willen we ook een beetje voor elkaar zijn?”