02 april 2024

SVH neemt afscheid van vicevoorzitter Daphne Braal

Terug naar overzicht

Daphne Braal startte op 1 april 2016 als voorzitter van de Raad van Bestuur van Vidomes. Op 1 april 2018 werd zij daarnaast vicevoorzitter bij SVH. Per 1 april 2024 neemt Daphne afscheid van Vidomes. Daarmee legt zij tevens haar functie als vicevoorzitter bij SVH neer. Daphne: “Na acht jaar is het voor mij tijd om mijn vleugels uit te slaan. Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen.” Wat haar nieuwe uitdaging zal gaan worden weet ze nog niet. Wat ze wel weet is dat ze actief zal blijven in de publieke sector, want: “Daar ligt mijn hart”, aldus Daphne. Wij spraken met Daphne over haar tijd bij SVH, de samenwerking tussen de corporaties en de uitdagingen van de toekomst.

Trots op de samenwerking
In de regio Haaglanden werken corporaties samen aan verschillende opgaven. De intensiteit van deze samenwerking is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daphne: “Toen ik begon als vicevoorzitter bij SVH, was de samenwerking tussen de corporaties in Haaglanden vooral gericht op de woonruimteverdeling en het maken van afspraken over de woningbouwprogrammering in de regio. Maar de laatste jaren komen daar steeds meer onderwerpen bij, zoals de gezamenlijke zoektocht naar voldoende nieuwbouwlocaties, het versnellen van de nieuwbouw met een bouwstroom, doorstroming, de energietransitie, flexwonen, de regionale woon-zorgopgave en de huisvesting van steeds meer bijzondere aandachtsgroepen. Over de volle breedte is samenwerking toegenomen. Ook met de wethouders Wonen in de regio, de SHH (Samenwerkende Huurdersorganisaties Haaglanden) en de provincie Zuid-Holland.”

“We hebben te maken met een wooncrisis en kampen in de regio met oplopende wachtlijsten. Het water staat woningzoekenden aan de lippen. We zijn ons steeds meer gaan beseffen dat we als corporaties in de regio op alle vlakken met elkaar moeten samenwerken om onze volkshuisvestelijke doelen te realiseren. Je kunt het als corporatie niet meer alleen. Het vergt leiderschap en persoonlijke moed om over de grenzen van je eigen corporatie te kijken en het samen te doen.”

Elkaar vasthouden
In de regio Haaglanden hebben we als corporaties de komende jaren te maken met enorme volkshuisvestelijke opgaven. En dat terwijl we landelijk gezien de regio zijn met de minste  investeringscapaciteit. Daphne: “Opgaven en middelen schuren en wringen nu al in onze regio. Daarom zijn we gesprekken gestart over onderlinge collegiale steun en hebben we daarvoor een werkwijze afgesproken. We willen als corporaties  blijven investeren en iedere nieuwbouwkans pakken. Maar op enig moment zal er ook financiële steun van buiten onze regio nodig zijn om al onze volkshuisvestelijke opgaven in Haaglanden te kunnen realiseren. Ik ben trots dat we hierin gezamenlijk optrekken. Wat ik mijn SVH collega’s zou willen meegeven? Blijf samen optrekken en houd elkaar vast!”

Geen luxe om te kiezen
“Want we willen als corporaties niet in de situatie terecht komen dat we onze ambities naar beneden moeten gaan bijstellen. Of moeten gaan kiezen tussen bijvoorbeeld nieuwbouw voor woningzoekenden of  verduurzamen van woningen van zittende huurders. We hebben niet de luxe om te kunnen kiezen. Het moet allebei!” sluit Daphne af.

Scherpe geest
SVH-voorzitter, Mohamed Baba: “Met het vertrek van Daphne Braal als bestuursvoorzitter van Vidomes, komt voor mij een einde aan periode van vele jaren samen optrekken met Daphne. We zijn in 2016 gelijktijdig gestart. Daphne als bestuursvoorzitter bij Vidomes, gevestigd in Delft. Ik als directeur voor Woonbron in Delft. Vervolgens namen we samen zitting in het dagelijks bestuur van SVH. Daphne in de rol als vicevoorzitter, ik als voorzitter. Wat een genoegen is het geweest om samen met Daphne op ontdekkingsreis te zijn geweest in de regio Haaglanden. De rol van Daphne was van wezenlijk belang om een goede balans te vinden binnen het SVH-bestuur. We wilden scherp krijgen wat wij te doen hebben als volkshuisvester. Hierbij is het belangrijk oog te hebben voor de positie en belangen van eenieder. Daphne heeft een scherpe geest, is politiek sensitief, mensgericht en heeft een goede dosis humor. Daardoor is Daphne mede gezichtsbepalend geworden voor SVH, zoals we het nu kennen. Een samenwerking van 16 lokale en 3 landelijk opererende corporaties die het verschil willen en moeten maken voor onze huurders en woningzoekenden. We zullen de positiviteit, betrokkenheid, scherpe geest en inspirerende energie van Daphne bij SVH gaan missen. De volgende organisatie of samenstelling van belangen waarvoor Daphne zich zal gaan inzetten, mag zich prijzen met haar als leider. Wij zijn Daphne veel dank verschuldigd en wensen haar veel geluk, gezondheid en succes met alles wat op haar pad komt.”

Gerelateerde content